Linn, kus sünnivad unistused

06.05.2011
New Yorgi betoon- ja klaasdžunglis, kus unistusi sünnib igal sekundil, ei tundu tõesti miski võimatu olevat.

New Yorgi tänavad inspireerivad, ükskõik millega te ei tegeleks või mida või keda otsiks. See võib olla raske linn elamiseks – ilmselt ei öelda asjata, et kui saad hakkama New Yorgis, saad hakkama igal pool –, kuid on lihtne puhkamiseks.

Sest pole võimalik, et seal igav hakkab! Ainuüksi Manhattanile mahub kümneid eripalgelisi maailmu: alates kalkuleerivaid äriinimesi täis kalkidest pilvelõhkujatest ja gospelkooridest Harlemi kirikutes ning lõpetades disainbutiikidega 5. Avenüül ja kirbuturgudega Chelsea’is ning Hell’s Kichenis, rääkimata muusikaliteatritest ja kohvikutest, kus poeedid (mitte mingid C-kategooria luuletajad!) oma loomingut õhtuhämaruses ette loevad.

New York on täis tuhandeid, miljoneid unistusi edust ja rahast, aga parimad asjad elus on ikka tasuta. Nii ka New Yorgis. Vabadussambale ja Manhattani pilvelõhkujatele ei avane parimad vaated sugugi kallitelt kruiisipaatidelt, vaid täiesti tasuta iga poole tunni tagant Staten Islandile sõitvatelt praamidelt.

Minge päikeseloojangul, kui Manhattanil töötavad inimesed, kellele praam tegelikult on mõeldud, juba koju on jõudnud ning linnas süttivad tuled.

Kõik New Yorgi 600 kunstigaleriid on tasuta ja paljud muuseumid paluvad piletiraha asemel annetust – see võib olla ka üks dollar. Linnaraamatukogus pole tasuta mitte ainult WiFi, vaid ka avalikuks kasutamiseks mõeldud arvutid.

Ja piknikuga õitemeres Central Parkis pole võrreldav ükski gurmeerestorani õhtusöök! Silvia Pärmann

Jook: Zibetto Espresso Bar

New Yorgis on kohvik igal nurgal ja tänavad täis inimesi, kes kuhugi tormavad, ühes käes Starbucksi kohvitops ja teises telefon. Starbucksi vastas kohviku avamine, kus pole isegi toole, nõuab väga häid närve ja sama head kohvi. Anastasio Nougasel on mõlemat. Tema Central Parkist paarisaja meetri kaugusel asuvas kohvikus saab New Yorgi parimat kohvi.

Toit: Tia Pol

Boheemlaslikus Chelsea’s asuv tapasebaar on üdini hispaanialik ja samas ülimalt newyorgilik. Veini kõrvale saab näksida tapaseid või süüa ka korralikuma eine. Raske on isegi öelda, kas mõnusam on toit või atmosfäär.

Elamus: Chelsea galeriid

New Yorgis on 600 kunstigaleriid – rohkem kui üheski teises linnas maailmas – ja 300 neist elavad uks ukse kõrval Chelsea linnaosas. Fotohuvilised peaksid kindlasti külastama väikest Julie Sauli galeriid. Hetke kuumimate nimede teoseid näeb Andrea Roseni galeriis ja moodsa kunsti (veel elavate) klassikute töid näiteks Matthew Marksi galeriis.

Kuidas kohale saab?

Eriti mugav on New Yorki lennata Helsingist Finnairiga, Londonist väljub sinna mõni lend iga paari tunni tagant. Kohapeal liiklemiseks on mugav kasutada metrood, kuid kesklinnas jõuab üllatavalt paljudesse kohtadesse ka jalutades.

Linke

www.tiapol.com
www.saulgallery.com
www.andrearosengallery.com

Allikas: Naisteleht

Uudiste arhiiv