Pärnu Eliisabeti ja Tallinna Jaani kirikus esineb Pärnu Ooperi orkester

22.09.2011
Reedel, 30. septembril 2011 kell 19 Pärnu Eliisabeti kirikus ja laupäeval, 1. oktoobril 2011 kell 15 Tallinna Jaani kirikus esitab Pärnu Ooperi orkester kontserdikava ILLUMINATSIOONID, milles kõlab kolm eredat ja eriilmelist 20. sajandi muusika teost keelpilliorkestrile: Anton Weberni Viis pala op.5, Benjamin Britteni Illuminatsioonid Arthur Rimbaud tekstile ning Witold Lutoslawski Leinamuusika. Kontserdi solist on sopran Kai Kallastu, Pärnu Ooperi orkestrit juhatab Andrus Kallastu.

Anton Weberni Viis pala op. 5 aastast 1909 on algselt kirjutatud keelpillikvartetile. Esimene versioon keelpilliorkestrile valmis 1928. aastal. Kuna helilooja oli sellega rahulolematu, valmis aasta hiljem teose uus seade.

Benjamin Britten valis oma teosesse üheksa tekstikatkendit Arthur Rimbaud suuremast proosaluuletuste tsüklist Illuminatsioonid. Teose esmaesitajaks oli rootsi sopran Sophie Wyss, kellega Brittenit sidus tihe koostöö. Selles suurepärases teoses ühinevad ere muusikaline kujund ja leidlikud kompositsioonitehnilised lahendused. Teose hilisemaks sagedaseks esitajaks kujunes aga Britteni kauaagne elukaaslane, tenor Peter Pears, kellele helilooja on pühendanud ka tsükli ühe osadest: Being Beauteous.

Witold Lutoslawski Leinamuusika keelpillidele on üheosaline teos, mille helilooja on liigendanud neljaks alalõiguks. Esimene lõik (Proloog) põhineb kaksteisthelireal, milles kõlavad üksnes tritoonid ja väiksed sekundid. Teine lõik (Metamorfoosid) viib läbi intensiivse rütmilise diminutsiooni teose haripunktini lõigus Apogee. Viimane lõik (Epiloog) algab fortissimo ja vaibub müstilise tšellosoolona.

Kontserdi solisti, sopran Kai Kallastu repertuaaris on teoseid renessansist nüüdismuusikani. Tänu väga suurele hääleulatusele on ta olnud mitmete eksperimentaalsete teoste interpreediks. Samas naudib ta klassikalise koolituse saanud lauljana ka bel canto repertuaari esitamist. Mitmed Eesti ja välismaa muusikakriitikud on toonud esile tema mahedat, kuid säravat ja kaunist ning suursugust hääletämbrit, meisterlikku vokaaltehnikat ja kirglikku interpretatsiooni. Kai Kallastu on kontseptuaalse muusikateatriansambli Repoo Ensemble liige.

Pärnu Ooperi orkestri kontsertmeiser, viiuldaja Leena Laas on esinenud solistina ja ansamblistina nii Eestis kui ka välismaal ning esitanud maailmaklassika kõrval ka palju eesti muusikat. Orkestrandina on ta osalenud muuhulgas Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri, Rahvusooper Estonia orkestri, Kremerata Baltica, Tallinna Kammerorkestri, Tallinn Sinfonietta, Jyväskylä Linnaorkestri töös. 2001-2002 oli Leena Laas üks Rahvusooper Estonia orkestri kontsertmeistritest. 1998. aastast tegutseb ta oma sünnilinna Narva Sümfooniaorkestri kontsertmeistrina.

Helilooja ja dirigent Andrus Kallastu on tegutsenud erinevate muusikafestivalide ja kollektiivide kunstiline juhina Eestis ja Soomes. Muusikalise kogemuse, stiilitaju ja teadmiste poolest on ta silmapaistvalt mitmekülgne: ta on esitanud teoseid gregoriaanikast ultramoodsate interdistsiplinaarsete kompositsioonideni ning olnud hinnatud barokk- ja klassikalise muusika interpreet. Tema meelisheliloojate hulka kuuluvad nii Machaut, Bach, Mozart ja Richard Strauss kui ka Stravinski, Boulez, Xenakis ja Ferneyhough. Kallastu tunneb suurt huvi inimhääle ja muusikateatri vastu. Klaverisaatjana on ta nõutud ansamblipartner nii lauljatele kui ka instrumentalistidele.

Pärnu Ooperi orkestri tegevuse eesmärk on pakkuda pärnu publikule maailmaklassikasse kuuluvaid heliteoseid, mis pärnu kontserdielus tavaliselt ei kõla, tutvustada pärnu heliloojate loomingut ja võimaldada pärnu interpreetidele kaalukaid esinemisvõimalusi nii Pärnus kui ka väljaspool. Orkester esines esimest korda 1993. aastal, kui Pärnu Vanalinna Põhikooli saalis kanti kontsertettekandena ette Wolfgang Amadeus Mozarti Figaro pulm (dirigent Rolf Gupta). 1994. aastal toimunud sama ooperi lavastust Endla teatris võib pidada ka Pärnu Linnaorkestri esimeseks faktiliseks esinemiseks. 2011. aasta kannatusajal kandis orkester ette C.Ph.E.Bachi flöödikontserdi d-moll ning Luigi Boccherini vokaalteose Stabat Mater. Solistidena esinesid pärnakatest flötist Leonora Palu ja sopran Kai Kallastu. Pärnu Ooperi orkestrit juhatas Andrus Kallastu.

Pääse hinnaga 10 eurot on müügil pool tundi enne kontserdi algust kohapeal.

Pääse hinnaga 7 eurot on eelmüügis internetis www.piletimaailm.com ja www.piletilevi.ee ning Piletimaailma ja Piletilevi müügipunktides üle Eesti.

Toetaja: Eesti Kultuurkapital

Koostöös Pärnu Eliisabeti ja Tallinna Jaani kogudusega

skoor

-

Ole esimene, kes lisab kommentaari Anna hinnang

Pärnu, Pärnumaa

Pärnu, Pärnumaa

Saada e-mail

Sind võivad huvitada ka järgnevad artiklid

Uudiste arhiiv